Griekenland betaalde donderdag een lening aan het Internationaal Monetair Fonds terug. De echte deadline voor een akkoord met de Europese schuldeisers ligt eind april. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Griekenland is geen wanbetaler. Nog niet. Vanochtend heeft Athene 460 miljoen euro overgemaakt naar het IMF, een gedeeltelijke aflossing op de noodleningen die Griekenland in 2010 ontving. Het zal waarschijnlijk ook de laatste keer zijn dat Griekenland het IMF zelfstandig aflost. Op 12 mei moet Griekenland 767 miljoen euro aan het IMF betalen. Bronnen binnen de Griekse regering hebben zakenkrant The Financial Times gemeld dat het land aan het einde van de maand zo goed als platzak is. Zonder uitkering van noodleningen door de eurozone kan Griekenland het IMF niet meer betalen.

2. De Italiaanse minister van Financiën Padoan denkt dat het wel los loopt met Griekenland en dat de ministers van Financiën van de eurolidstaten  op 24 april akkoord zullen gaan met de uitkering van de laatste tranche noodleningen van 7,2 miljard euro. Padoan zei tegen persbureau Bloomberg dat er “overlegd wordt en vooruitgang wordt geboekt.”

Zowel voor Griekenland als de andere eurolanden is 24 april de deadline om een deal te sluiten. “Er is een algemeen belang om een oplossing te vinden die niet uitmondt in een Grexit,” zei Padoan. Nu is wachten op de mening van de Duitse minister van Financiën Schäuble, de primus inter pares in de eurogroup. Schäuble heeft zich opvallend genoeg al een tijdje op de vlakte gehouden over Griekenland.

3. De Franse economie lijkt eindelijk op stoom te komen na jaren van nagenoeg geen groei. Volgens een schatting van de Banque de France groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014. Dat is hoger dan een eerdere raming van 0,3 procent en zou het sterkste groeitempo sinds 2010 zijn.

In de grafiek kunt u zien hoe de grootste vijf economieën in de Eurozone het hebben gedaan sinds het uitbreken van de crisis. Let op dat Frankrijk het een stuk beter heeft gedaan dan u zou denken na het lezen van het gemiddelde krantenartikel over de Franse economie.

(klik vooruitvergroting)

image

4. Vanwege de aantrekkende groeivooruitzichten voor de eurozone gaat Frankrijk zelfs de door de Europese Commissie opgelegde begrotingsdoelstellingen overtreffen. Het Franse ministerie van Financiën verwacht dat het begrotingstekort dit jaar daalt naar 3,8 procent en volgend jaar naar 3,3 procent van het nationaal inkomen. Dat is respectievelijk 0,1 en 0,2 procentpunt lager dan de eisen van Brussel. Brussel had de lat dan ook wel erg laag gelegd. De bijna jaarlijkse rituele dans om de Franse begroting mondt altijd uit in uitstel van executie voor Parijs en extra tijd om het begrotingstekort te verlagen naar 3 procent van het nationaal inkomen. Frankrijk denkt nu overigens dat in 2017 het tekort 2,7 procent zal bedragen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

5.Ander Frans nieuws: Marine Le Pen heeft ruzie met haar vader Jean-Marie Le Pen, de oprichter van Front National. Marine wil papa uit de partij zetten omdat hij het maar niet kan laten om foute opmerkingen te maken, wat niet strookt met haar plannen om de partij mainstream te maken. Een-tweetje om de ideologische veren af te schudden of kunnen vader en dochter echt niet langer door één deur?

6.Nederlandse consumentenprijzen zijn volgens het CBS in maart volgens de EU-definitie met 0,3 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand in 2014. In februari bedroeg de jaarlijkse inflatie nog -0,5 procent. Dat consumentenprijzen minder hard daalden komt vanwege de stabilisatie van de olieprijs, waardoor benzine duurder werd in maart ten opzichte van februari. Kerninflatie – inflatie exclusief voedsel, energie en afgeleide belastingen – was wel positief omdat huren nog steeds de pan uit rijzen. Huren en toegerekende huren stegen in maart wederom met meer dan 4 procent, een idioot sterke toename gezien het feit dat lonen nauwelijks stijgen en dat kerninflatie puur gedreven wordt door huur- en huizenprijsstijgingen.

7.Europese aandelen kleuren vandaag groen en zijn op weg om voor de derde dag op rij hoger te sluiten. Een groot aantal Europese beurzen staan daardoor op voorlopige jaarwinsten van meer dan 20 procent dankzij ECB-president Draghi’s obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro en de aantrekkende economie in de Eurozone. Die obligatieaankopen zorgen er ook voor dat de Duitse 10-jaars rente – de benchmark voor de Eurozone – op een dieptepunt van inmiddels 0,15 procent staat. Daarnaast heeft Spanje gisteren voor de eerste keer kortlopende schulden tegen een negatieve rente verkocht aan beleggers. Bovendien is de euro weer gaan dalen ten opzichte van de dollar, wat de risicobereidheid van beleggers verder aanwakkert.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl